
Owoce
Współpracujemy z najlepszymi importerami i producentami dzięki czemu posiadamy bogatą ofertę warzyw owoców krajowych i importowanych.
Jesteśmy w stanie zrealizować nawet najbardziej wyszukane zamówienie. Wieloletnie doświadczenie oraz polityka cenowa połączona z rozwiniętą logistyką wpływa korzystnie na współpracę z Klientami.

Agrest
Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu, cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Agrest dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów, a dzięki twardej skórce i licznym pestkom, wpływa pozytywnie na procesy trawienia, gdyż pestki wzmagają ruchy robaczkowe jelit. Pesteczki agrestu mogą być alergenem. Niektórych odmian agrestu używa się na musujące wina.

Ananas
Jest wiele odmian ananasów, począwszy od malutkich Baby ananas, a skończywszy na okazach ważących 4 kilogramy. Oprócz walorów smakowych i odżywczych zawiera wśród innych biopierwiastków – mangan. Pierwiastek ten, odgrywa ważną rolę w procesach prawidłowego rozwoju komórek naszego ciała i właściwego działania witaminy B1, która bez manganu może mieć działanie toksyczne. Mangan razem z żelazem i miedzią jest niezbędny dla prawidłowego procesu wytwarzania krwi oraz zapobiega rozwojowi osteoporozy. Ananasy zawierają enzym, bromelainę, podnoszący odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje i wzmagający trawienie białka (warunkiem takiego działania bromelainy jest spożywanie ananasa na surowo). Ananasów surowych nie należy myć bo szybko gniją. Nie należy spożywać ananasa wygryzając go ze skóry – ponieważ jest to owoc często spryskiwany.

Arbuz
W miąższu arbuza znajduje się ok. 92% wody, reszta to węglowodany i błonnik pokarmowy. Arbuzy mają też trochę witamin: beta-karotenu (witamina A), kwasu foliowego, witaminy C, kwasu pantotenowego i witamin: B1, B2, B3 i B6 oraz minerałów tj: wapń, magnez, fosfor, potas, sód i w mniejszym stopniu miedzi, żelaza i cynku. Arbuz to bogate źródło likopenu i glutationu, (likopen jest zdolny do obniżenia ryzyka wielu nowotworów) oraz cytruliny stymulującejodporność. Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Jego miąższ i sok zaleca się podawać chorym w stanach podgorączkowych. Ze względu na niską zawartość cukru arbuzy mogą być spożywane przez diabetyków. Sok z arbuza wpływa tonizująco na cerę, zawarte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego używany jest także jako naturalny środek przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Dobre efekty daje wcieranie soku z arbuza w skórę wokół oczu, albo okłady z plastrów tego owocu na twarzy i szyi. Pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.

Banan
Banany mają liczne wartości odżywcze – zawierają potas, fosfor, magnez, konieczne dla budowy komórek krwi żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod; witaminy C, B1, B2, B12, A, E i D. Stąd obecność bananów w wielu dietach pochorobowych oraz w przetworach dla niemowlaków. Banan jest tuczący. Owoce te zwierają ponad 3 razy więcej kalorii niż grejpfrut czy cytryna. Każde 100g. tego owocu dostarcza 100 kalorii, a suszone banany mają wartość kaloryczną wyższą niż wołowina. Banany mogą być jednak składnikiem diet odchudzających, sprzyjają bowiem obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Badania wykazały, że jedząc około sześciu bananów dziennie, zmniejszamy ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej o 40%. Odkryto ostatnio, że w bananach znajdują się także związki hormonalne (serotonina i norepinefryna) będące regulatorami ludzkiego systemu nerwowego.

Borówka
Owoce korzystnie oddziałują między innymi na wzrok i układ pokarmowy (właściwości przeciwbiegunkowe i przeciwbakteryjne). Owoce zawierają między innymi garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, karotenoidy, pektyny, znaczną ilość witaminy C. Najcenniejszym składnikiem owoców i liści są antocyjany, a więc barwniki zaliczane do flawonoidów. Związki te mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, obniżają poziom cukru we krwi, działają rozkurczowo, a także zwiększają ukrwienie oka i pobudzają produkcję rodopsyny – barwnika występującego w siatkówce. Okład z rozgniecionych owoców stosowany jest przy stanach zapalnych skóry i wysypkach. Odwar z liści zalecany jest natomiast w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

Truskawka
Filiżanka truskawek w porównaniu ze średniej wielkości jabłkiem zawiera dziesięć razy więcej wit. C i dwa razy mniej kalorii, przy tej samej ilości błonnika. Mimo, że posiadają sporo cukru, to jednak są to przeważnie tzw. lewulozy, które są dobrze znoszone przez cukrzyków. Mają prawie wszystkie mikro- i makroskładniki, a przede wszystkim żelazo, wapń, magnez i mangan.