Jest wiele odmian ananasów, począwszy od malutkich Baby ananas, a skończywszy na okazach ważących 4 kilogramy. Oprócz walorów smakowych i odżywczych zawiera wśród innych biopierwiastków – mangan. Pierwiastek ten, odgrywa ważną rolę w procesach prawidłowego rozwoju komórek naszego ciała i właściwego działania witaminy B1, która bez manganu może mieć działanie toksyczne. Mangan razem z żelazem i miedzią jest niezbędny dla prawidłowego procesu wytwarzania krwi oraz zapobiega rozwojowi osteoporozy. Ananasy zawierają enzym, bromelainę, podnoszący odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje i wzmagający trawienie białka (warunkiem takiego działania bromelainy jest spożywanie ananasa na surowo). Ananasów surowych nie należy myć bo szybko gniją. Nie należy spożywać ananasa wygryzając go ze skóry – ponieważ jest to owoc często spryskiwany.
Ananas
