W miąższu arbuza znajduje się ok. 92% wody, reszta to węglowodany i błonnik pokarmowy. Arbuzy mają też trochę witamin: beta-karotenu (witamina A), kwasu foliowego, witaminy C, kwasu pantotenowego i witamin: B1, B2, B3 i B6 oraz minerałów tj: wapń, magnez, fosfor, potas, sód i w mniejszym stopniu miedzi, żelaza i cynku. Arbuz to bogate źródło likopenu i glutationu, (likopen jest zdolny do obniżenia ryzyka wielu nowotworów) oraz cytruliny stymulującejodporność. Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Jego miąższ i sok zaleca się podawać chorym w stanach podgorączkowych. Ze względu na niską zawartość cukru arbuzy mogą być spożywane przez diabetyków. Sok z arbuza wpływa tonizująco na cerę, zawarte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego używany jest także jako naturalny środek przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Dobre efekty daje wcieranie soku z arbuza w skórę wokół oczu, albo okłady z plastrów tego owocu na twarzy i szyi. Pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.
Arbuz
