Banany mają liczne wartości odżywcze – zawierają potas, fosfor, magnez, konieczne dla budowy komórek krwi żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod; witaminy C, B1, B2, B12, A, E i D. Stąd obecność bananów w wielu dietach pochorobowych oraz w przetworach dla niemowlaków. Banan jest tuczący. Owoce te zwierają ponad 3 razy więcej kalorii niż grejpfrut czy cytryna. Każde 100g. tego owocu dostarcza 100 kalorii, a suszone banany mają wartość kaloryczną wyższą niż wołowina. Banany mogą być jednak składnikiem diet odchudzających, sprzyjają bowiem obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Badania wykazały, że jedząc około sześciu bananów dziennie, zmniejszamy ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej o 40%. Odkryto ostatnio, że w bananach znajdują się także związki hormonalne (serotonina i norepinefryna) będące regulatorami ludzkiego systemu nerwowego.
Banan
